ŚWIEŻY SOK...

Dzisiejsze produkty, które są dostępne w sklepach niekoniecznie zaspokajają zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Pewnie zastanawiasz się jak uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych w naturalny i smaczny sposób. Może przez głowę przeszła Ci myśl, że na pewno jest to czasochłonne. 

Pamiętam jak dziś, gdy byłam dzieckiem świeże soki robiła moja babcia, zawsze królowała marchewka z jabłkiem.. no coś pysznego ! :) Nie dość, że smak powalał na kolana, to jeszcze to naturalne dobrodziejstwo w postaci witamin i minerałów. Dlatego zachęcam i Ciebie do przygotowywania takich soków w zaciszu domowym. Masz wtedy pewność, że nie ma dodatkowych składników, które nie są mile widziane w tak zdrowej miksturze :)

Kilka słów o trzech składnikach, których użyłam do swojego soku:



Po pierwsze marchewka, która ma niezwykłe właściwości lecznicze, a to za sprawą ogromu składników mineralnych takich jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP; kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny. Co ważne jest źródłem beta-karotenu.

Dzięki tym składnikom nasza marchewka bardzo pozytywnie wpływa na nasz wzrok, jest świetnym składnikiem codziennej diety kobiet planujących ciąże, a także młodych mam. Nawet świetnie się sprawdza w biegunce, gdzie ugotowana z ryżem zwalcza nieprzyjemne dolegliwości.
Najzdrowsza jest w postaci surowej, wtedy też ma niższy indeks glikemiczny = 30, niższy niż  gotowana IG = 80.

Myślę, że wiele Pań będzie zadowolona, ponieważ marchewka wpływa również na wygląd naszej cery, poprawia jej koloryt, zmniejsza przebarwienia oraz ujędrnia skórę :) Jest składnikiem kosmetyków, które pielęgnują naszą opaleniznę. To jak drogie Panie, przekonałam was do jedzenia marchewki ? :)

Po drugie burak, ten słodki, ten rzadko wykorzystywany w posiłkach, ma również ogrom witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, a także składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód. 

Jego właściwości uznaje się jako numer jeden w walce z nowotworami. Często stosowany również w wsparciu układu krwionośnego przez bogate źródło żelaza jest krwiotwórczy. Burak również świetnie sprawdzi się w diecie przyszłej i młodej mamy, ze względu na znajdujący się w nim kwas foliowy. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny = 30.



Po trzecie jabłko, słynące z dużej ilości błonnika pokarmowego, który nadaje sytość posiłkom i tym samym powoduje lepszą pracę jelit przeciwdziałając zaparciom, a także wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest bogaty również w witaminy takie jak: C, B1, B2, B6, beta-karoten i potas.

Tak jak pozostałe dwa składniki, jabłko znajduje swoje miejsce w diecie młodej mamy, a także u małych dzieci w formie przecieru jabłkowego, który dzięki swojej konsystencji jest lekkostrawny i odpowiednio buduje odporność dziecka.  
Jego niski indeks glikemiczny = 38 i niska zawartość węglowodanów, bo w jednym jabłku jest ich około 10 g - świetnie się sprawdzi w diecie niskowęglowodanowej.


Mój przepis na jedną porcję takiego soku:

  • marchew - 2,5 szt,
  • burak - 1 mały,
  • jabłko - 1,5 szt.
Wszystko wrzucamy do sokowirówki i gotowe :)

Zachęcam was do robienia własnych soków, są zdecydowanie lepsze od tych kupnych. Dzięki nim otrzymujemy to co najlepsze z natury, wzmacniamy swoją odporność, a także przeciwdziałamy chorobom cywilizacyjnym :)  

Komentarze

Popularne posty