FIT CZY KIT ?

Zdarza Ci się kupować szybkie przekąski w sklepie koło pracy ? Może starasz się wybierać te z napisem FIT ? A może kompletnie nie zwracasz na to uwagi, bo chodzi o to, żeby szybko i smacznie wypełnić brzuszek ? Moją dzisiejsza propozycja są mega szybkie batony, które możesz zrobić w domu w expresowym tempie - najważniejszy w nich jest skład, wszystko naturalne, a koszt poniżej 2 zł :)

W sklepach można spotkać się z ogromną ilością batonów, które na opakowaniu maja smukłą sylwetkę, jest napisane, że są zdrowe, że są fit. Ale czy tak jest na prawdę ? One są zdrowe ?!?!  One pozwolą mi zrzucić kilka kilogramów nadwagi ?! Będę mieć po nich płaski brzuch ?! Otóż, to kolejny marketingowy kit... Mając opakowanie takiego batona w ręku, sprawdź skład produktu, sprawdź ile węglowodanów w nim się znajduje. To zdecydowanie zmieni Twoje spojrzenie na "zdrowe, marketowe" produkty. Chodzi o to, aby taka przekąska miała jak najmniej węglowodanów i cukrów prostych (na opakowaniu opisane jako: w tym cukry). Jeśli ma ich około 8 g to możesz porównać to do około 2 łyżeczek cukru. W takiej sytuacji wyobraź sobie, że Twoją przekąską są dwie łyżeczki cukru z płatkami owsianymi i truskawkami. Jeśli chcesz schudnąć lub zdrowo się odżywiać na pewno pominiesz cukier. Jednak gdy w składzie są suszone owoce - to one mocno podbijają ilość węglowodanów prostych, ale tu sprawa wygląda inaczej, to jest naturalna fruktoza, która nie oszukuje organizmu.

Jeśli już zdecydujesz się na kupno batona to staraj się unikać produktów, w których jest bardzo dużo składników, zwłaszcza takich, których nawet nie jesteś w stanie przeczytać, bo nazwy są tak długie i skomplikowane. Unikaj produktów, które mają na etykiecie "No sugar" "Sugar free" "Bez cukru" "Odtłuszczone" "0%" !! Opakowania zawsze przykuwają oko, pokazują jak bardzo smaczna jest ich zawartość, ale czy to warto "pakować" w siebie kolejną dawkę chemii ? Bo jeśli coś słodkiego, nie ma w sobie cukru, bo to już sugeruje opakowanie, to co tam tak naprawdę się znajduje ? Może jakieś zdrowe słodziki typu ksylitol, stewia, erytrytol ? No niestety nie... w wielu przypadkach jest to:
- aspartam (o nim będę pisać w następnym poście),
- cyklaminian sodu,
- acesulfam K,
- sacharyna.
Są to substancje, które upośledzają pracę trzustki w wydzielaniu insuliny, przez co dochodzi do insulinooporności, a jej następstwem jest cukrzyca typu II.
Dodawana są również takie składniki podbijające wartość węglowodanów jak:
- glukoza,
- syrop fruktozowy,
- syrop glukozowy.

Dlatego też zachęcam Cię do robienia własnych przekąsek, prawdziwie zdrowych. Używasz produktów, które nie są przetworzone, w których nie ma konserwantów, więc dzięki temu nie jest niszczona tez Twoja flora bakteryjna jelit, wiec ten sposób działasz nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki glukozowo-insulinowej, ale również na swoją odporność. Koszt batoników własnej roboty to poniżej 2 zł, więc myślę, że warto :)

Przepis na zdrowe batoniki bezglutenowe :)

- 1 x jajo
- 50 g płatków jaglanych
- garść rodzynek
- 1 x miarka odżywki białkowej (dla smaku użyłam czekoladowej)
- 2 x łyżka masła orzechowego/orzechów włoskich
- 2 x łyżka miodu
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
Nastaw piekarnik na 180⁰C, wszystkie suche składniki wymieszaj, następnie dodaj "mokre"składniki. Na papierze do pieczenia wyłóż masę, tak by później uzyskać cztery batony. Piecz około 20 minut. Pokrój ciasto i gotowe, smacznego :)

Komentarze

Popularne posty